Insanlar

Bordro nasil hesaplanir

1 yıllık maaş bordrosu nasıl alınır?

Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını elde edebilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.

Maaş bordro nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Bordıro şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Bordro şeklinde olmalıdır.

Bordrolama nedir nasıl yapılır?

TDK, “bordro” sözcüğünü “bir hesabın ayrıntılarını gösteren çizelge” olarak tanımlar. Fransızca dilinden dilimize geçen bordro, bordro dökümü almayı ifade eder. Bordro dökümü alma, yani bordrolama, işletmelerin insan kaynakları ya da muhasebe departmanlarının yaptığı maaş bordrosu oluşturma ve çıkarma işlemini anlatır.

Maaş bordrosu nasıl oluşturulur?

Temel bir ücret pusulası üzerinde bulunan bilgiler ise şu şekilde olur:

  1. Bordronun oluşturulduğu dönem ve tarih.
  2. İş yeri sicil numarası
  3. İşçinin adı soyadı, aldığı ücret, SGK sicil numarası, unvanı, ücret türü
  4. İşçinin çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı kazançları

Işyerinden maaş bordrosu nasıl alınır?

Kamu kuruluşlarında çalışan vatandaşlar maaş bilgilerini Maliye Bakanlığının maliye kuruluşlarından alabilirler. Özel bir firmada çalışan kişiler de aynı biçimde çalışmış oldukları işe göre bir maaş alırlar. Özel firmada çalışan kişiler ise maaş bordrolarını çalıştıkları iş yerlerinden alabilirler.

Maaş bordrosu ne demek oluyor?

Maaş Bordrosu işverenin işçiye yaptığı iş karşılığında verdiği ödemeyi, bütün vergi ve kesintilerle birlikte gösteren ve işçinin çalıştığı süre zarfı boyunca sistematik ve dönemsel olarak düzenlenen belgedir. Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü ortaya koyduğunu kanıtlayan bir belge niteliğindedir.

Maaş bordrosunu nereden görebilirim?

Öncelikle e-Devlet için https://www.turkiye.gov.tr/ adresine tıklayın. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, e-Hizmetler kısmından, e-Bordro yazarak, çıkan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti sekmesine tıklayın. Maaş bordronuz karşınıza çıkacaktır.