Insanlar

Ceza muhakemesine hakim olan ilkeler

Ceza yargılaması aşamaları nelerdir?

Ceza yargılaması temel olarak iki evreden oluşur: soruşturma ve kovuşturma. İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur.

Kesintisizlik ilkesi nedir?

Yukarıdaki ilkeler ışığında somut olaya gelince; geçit hakkı kurulması davalarında amaç, genel yola bağlantısı olmayan taşınmazların yolla bağlantısının sağlanmasıdır. Bundan dolayı, geçit kurulurken ihtiyaç içinde olan taşınmaz kesintisiz olarak genel yola bağlanmalıdır. Buna uygulamada “kesintisizlik ilkesi” denilir.

Dağınıklık ilkesi nedir?

CMK 161?e göre, savcı her türlü makam ya da kişiden suçun aydınlatılması için gerekli olan her türlü bilgi ya da belgeyi isteyebilir. … Dağınıklık ilkesi,gerek yargıca gerekse savcıya geniş bir çalışma alanı sağlayarak suçun kanıtlarının ve gerçeğin ortaya çıkarılmasında yardımcı olur.

Ceza yargılama Usulü Nedir?

Ceza muhakemesi veya Ceza yargılaması, ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır. Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder.

Ceza davalarında süreç nasıl işler?

Ceza davasının aşamaları şu şekildedir:

  • Soruşturma aşaması: Soruşturma, ceza davasının açılmasından önceki aşamadır. …
  • Kovuşturma aşaması: Kovuşturma aşaması ceza davasının açıldığı ve yargılamanın yapıldığı aşamadır.

Ceza hukukunun temel ilkeleri nelerdir?

Ceza hukukun en önemli iki temel ilkesi suçta ve cezada kanunilik ilkesi ile suçta ve cezada kusur ilkesidir.

  1. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi (nulla poena sine lege) • …
  2. Suçta ve cezada kusur ilkesi. • …
  3. Belirlilik İlkesi. • …
  4. Kıyas Yasağı •

Doğrudanlık ilkesi nedir?

Ceza Muhakemesinde Doğrudanlık İlkesi Doğrudanlık, yargılamayı yapan yargıcın, doğrudan doğruya sanığı sorguya çekmesini, mağdur, tanık ve bilirkişiyi dinlemesini, keşfi yapmasını ve bu kanıtları değerlendirip karar vermesini gerektirir. Yargılama yapan ile hüküm veren aynı yargıç olmalıdır.