Insanlar

Izmir tarihi kronolojisi

İzmir’e ilk yerleşenler kimlerdir?

Kenti ilk önce Emevîler 672 yılında denizden zapt edip İstanbul'a yaptıkları akınlarda bir üs olarak kullanırlar. Türkler ise ilk kez 1081 yılında Selçuklu akıncılarından olan ve zamanla ilk Türk denizcisi olan Çaka Bey'in komutasında İzmir'i ele geçirirler.

İzmir’in ilk kurulduğu yer neresi?

İzmir'in ilk yerleşim alanı yapılan arkeolojik kazılar sayesinde bulunmuştur. Kentin günümüzden yaklaşık 8-9 bin yıl öncesinde bilimsel olarak Neolitik dönem olarak adlandırılan tarih diliminde Bornova'da bulunan Yeşilova'da kurulduğu düşünülmektedir.

İzmir i ilk kim fethetmiştir?

Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.

Izmirde hangi uygarlıklar yaşamıştır?

“Ege'nin İncisi” olarak görülen İzmir şehrinin kültür tarihi, prehistorik dönem dışında sırasıyla Hititler, İonlar, Lidyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılara kadar çok değişik halkların uygarlığına tanıklık etmiş, bu dönemlere ait bıraktıkları eserlerin büyük bir kısmı şimdi İzmir Arkeoloji …

Ege Bölgesi ve İzmir’e kim girmiştir?

O sırada diğer devletler ordularını terhis etmişlerdi. Paris'te kurulan “Meclisi Ali” kendileri adına Yunan ordusunun bu işi çözmesini düşündü ve İzmir'in işgaline karar verdi. 14 Mayıs 1919'da İngiliz, Fransız, Amerikan ve Yunan donanmaları İzmir limanına girdiler.

İzmir ne zaman Türk topraklarına katıldı?

1071 yılında Büyük Selçuklu Ordusu'nun Doğu Roma Ordusu karşısında kazandığı zafer, Anadolu tarihi açısından bir dönüm noktası olmuştur. Nitekim 1071'den kısa bir süre sonra 1076 yılında, İzmir önlerinde Türk kuvvetleri görülmeye başlamıştır.

Izmirin tarihi yerleri nerelerdir?

İzmir Tarihi Yerler

  • Konak Meydanı
  • Saat Kulesi.
  • Yalı Camii.
  • Milli Kütüphane ve Elhamra Sineması
  • Tarihi Kemeraltı Çarşısı
  • Kızlarağası Hanı
  • Kestane Pazarı Camii.
  • Şadırvan Camii.