Konum

Iş güvencesinden yararlanma koşulları

İş güvencesi hükümlerinden yararlanma şartları nelerdir?

İş Güvencesine Tabi Olma Şartları

  • 1.İşçinin En Az Altı Aylık Kıdemi Olmalıdır. …
  • 2.İşyerinde En Az Otuz Veya Daha Fazla İşçi Çalışıyor Olmalıdır. …
  • 3.İşçi Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi İle Çalışıyor Olmalıdır. …
  • İşçi İşveren Vekili Olmamalıdır.

İş güvencesinden kimler yararlanamaz?

İşletmenin, işyerinin bütününü sevk ve idare eden, işçiyi işe alma ve çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri ve yardımcıları iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz.

Kimler iş güvencesi kapsamina girmez?

İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcılarının tamamı iş güvencesi kapsamı dışındadır. İşyerinin bütününü sevk ve idare eden işveren vekillerinden işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunanlar iş güvencesi kapsamı dışındadır.

Ik iş güvencesi nasıl sağlanır?

İş güvencesinden yararlanabilmek için öncelikle altı aydır aynı yerde çalışıyor olmanız gerekir. Bu durum aynı şirketin farklı şubelerinde çalışsanız da geçerlidir. Ayrıca belirsiz süreli sözleşmesi yapmış olmanız ve patron vekili olarak çalışmıyor olmanız gerekir.

İş Kanunu madde 18 e göre iş güvencesinin koşulları nelerdir?

Madde 18 – Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

4857 sayılı kanuna göre çalışan bir şirkette yılda en çok kaç saat fazla çalışma yapabilir?

İşçi bir yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Çünkü kanunda “toplam mesai süresinin yılda 270 saatten fazla olamaz” hükmü yer alır. Bu süreyi aşan çalışmalarda işveren işçisine fazla ücreti öder.

Çırak iş güvencesinden yararlanır mı?

İş Kanunu kapsamı dışında kalan ve işçi sıfatını taşımayan çırak, stajyer ve meslek öğrenimi gören öğrencilerle süreksiz işlerde çalışanlar, keza işyerinde ödünç (geçici ) ilişkisi ile çalıştırılanlar ile alt işveren işçileri o işyerinde çalışan işçi sayısının belirlenmesinde hesaba katılmazlar.