Genel

Peygamberimizin adak ile ilgili hadisleri

Dinimizde adak var mi?

Mesela namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi, kurban kesmeyi konu alan adaklar geçerlidir. Hasta ziyareti veya mevlid okutma adak konusu olmaz. Türbelerde mum yakma, horoz kesme, bez bağlama, şeker ve helva dağıtma gibi halk arasında görülen adak âdetlerinin İslam'da yeri yoktur.

Horozdan adak olur mu?

Adanan adağın, dinde farz veya vacip olan bir ibadetin olması gereklidir. Namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi veya kurban kesmeyi adak olarak adayabilirsiniz fakat hasta ziyareti ya da mevlid okutmak için adak yerine geçmemektedir. … Horoz veya tavuk gibi kümes hayvanları, adak olarak kesilmez ve kabul görmez.

Adak ne kadar sürede yerine getirilir?

Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi halinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 481). Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir (Kâsânî, Bedâi', V, 94).

Adak kaç kişiye dağıtılır Diyanet?

Adak etinin dağıtılması konusunda herhangi bir kesin kural yoktur. Niyet önemlidir. Ne kadar çok kişiye dağıtılırsa o kadar sevabı büyüktür. 7 veya 10 kişi ile sınırlı değildir.

Adak orucunun hükmü nedir?

Özellikle sevap kazanmak ve nefsini tutabilmek için herhangi bir zaman diliminde adak orucu gerçekleştirilebilir. Ramazan ayı ile beraber orucun yasak olduğu günlerde, kişi kendini adayarak belirli gün boyunca oruç tutabilir. Böylece oruç kendisine farz olur.

Adak adamak günah mı?

sorusu. Bu yönde oruç adağının vacip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle farz ve vacip olmayan bir ibadeti yapacağına dair Allah'a Söz vermek suretiyle, o ibadetin kendisine borç kılınması olarak dile getirilebilir. Bu durum Ramazan ayı ve orucun yasak olduğu günlerin dışında herhangi bir zaman gerçekleştirilebilir.

Hangi hayvanlar adak kurbanı olur?

Kurban, Koyun-keçi, sığır-manda ve deveden olur. Bunlar dışında kalan hayvanlardan kurban olmaz. Bu üç cins hayvanın hem dişisinden, hem de erkeğinden kurban olur. Koyun ve keçi bir yaşını, sığır iki yaşını, deve ise 5 yaşını doldurmadan kesilmemelidir.