Yazılarımız

Tarhiyat öncesi uzlaşma vaki olmazsa dava açma süresi

Tarhiyat öncesi uzlaşmanın gerçekleşmemesi üzerine, kendilerine vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilen mükellefler, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açabilirler. Burada dava açma süresinin başlangıcı, vergi ve ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihidir.

Uzlaşmanın vaki olmaması nedir?

(Değişik:RG-24/08/1999-23796) Uzlaşmanın temin edilememesi halinde, aynı vergi ve ceza için yeniden uzlaşma talebinde bulunulamaz. Uzlaşmanın vaki olmaması halinde (komisyon teklifinin mükellefçe kabul edilmediği durumda); komisyon nihai teklifini tutanağa geçirir.

Uzlaşmanın kesinliği nedir?

Uzlaşmanın Kesinliği Uzlaşma, uzlaşmaya taraf olan idare bakımından da kesin nitelikte olup, uzlaşılan dönem hakkında yeniden inceleme yapılarak cezalı vergi salınamaz ve yeni bir tarhiyat yapılamaz. Bununla birlikte uzlaşmanın gerçekleşmemesi halinde, gerek mükellef gerekse idare tarafından dava yoluna gidilebilir.

Tarhiyat öncesi uzlaşma vaki olmazsa tarhiyat sonrası uzlaşma olur mu?

Tarhiyat öncesi uzlaşmanın herhangibir şekilde temin edilememesi veya uzlaşmanın vaki olmaması (uzlaşmaya varılamaması) hallerinde tarhiyat sonrası uzlaşma talep edilemez. Hem tarhiyat öncesi hem tarhiyat sonrası uzlaşmada , uzlaşma görüşme gününden önce bir dilekçe ile müracat edilip uzlaşmadan vazgeçmek mümkündür.

Uzlaşmaya varılması durumunda üzerinde uzlaşılan vergi ve cezalar uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren ne kadar süre içinde ödenir?

Uzlaşılan Vergi ve Cezaların Süresinde Ödenmemesi Uzlaşma tutanağı vergi ve cezaların ödeme sürelerinden önce mükellefe tebliğ edilmişse; kanuni ödeme sürelerinde, ödeme süreleri kısmen veya tamamen geçtikten sonra mükellefe tebliğ edilmişse; uzlaşma tutanağının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir.

Uzlaşmaya kimler katılabilir?

Uzlaştırma müzakerelerine kimler katılabilir? Uzlaştırma müzakereleri gizli olduğu için müzakerelere sadece şüpheli, müdafi, mağdur veya suçtan zarar görenin kendisi veya kanunî temsilcisi ya da vekili katılabilir.

Vaki olmadı tutanağı ne demek?

Söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre; – Tarhiyat sonrası uzlaşmalarda, uzlaşmanın vaki olmaması halinde (komisyon teklifinin mükellefçe kabul edilmediği durumda) komisyon nihai teklifini tutanağa geçirir ve "Uzlaşmanın Vaki Olmadığına Dair Tutanak" mükellefe tebliğ edilir.

Hangi hallerde uzlaşmaya gidilebilir?

Ceza Muhakemesi Kanunu md.253'e göre; 'uzlaştırma şartları' şunlardır:

  • Mağdurun gerçek kişi veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi (şirket, vakıf, dernek vs.) …
  • Kural olarak soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlar uzlaştırma kapsamındadır (CMK md.253/1-a).