Uzman Not Defteri

Etkin pişmanlıktan faydalananlar

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak kişi, suça azmettiren, suç teşkil eden fiili doğrudan işleyen veya yardım eden kişilerden biri olabilir. Önemli olan verilen bilgiyle suçun aydınlatılması, suçun işlenmesine katılanların cezalandırılmasının temini veya varsa mağdurun uğradığı zararın giderilmesidir.

Etkin pişmanlıktan yararlanan beraat edebilir mi?

Etkin pişmanlıktan dolayı beraat alma hakkı bulunmaktadır. Bu hususta suçun niteliği ve mahkeme tarafından verilen cezanın miktarı önemlidir. İlgili suçu işleyen failin pişmanlık göstererek mağdurun mağduriyetini gidermesiyle birlikte ceza indirimi veya beraat kararı ortaya çıkabilir.

Etkin pişmanlıktan yararlananlar ceza alır mı?

Türk ceza yargılamasında, cezayı azaltıcı veya tamamen kaldırıcı hallerden birisi etkin pişmanlıktır. … Bu şekilde etkin pişmanlıktan yararlanan kişi ya ceza almaz ya da cezasında indirim yapılır. Belirtmemiz gerekir ki etkin pişmanlık her suç için mümkün değildir.

Etkin pişmanlık göreve iade olur mu?

HSYK, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanan hiçbir kimseyi yeniden göreve döndürmeyecek.

Mağdurun zararı nasıl giderilir?

Zarar giderimi, aynen geri verme ve ye uğranılan zararın tazmini sureti ile yapılabilecektir. Kısmen iade veya tazminde fail hakkında indirim yapılması, TCK'nın 168/4 maddesi gereği mağdurun rızasına bağlanmıştır. “Etkin Pişmanlık durumunda hakim maddede belirlenen oranda cezada indirim yapabilir.

Ceza verilmesine yer olmadığı kararı beraat mi?

Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, 5271 sayılı CMK'nın 223/3-4 maddesinde düzenlenmiştir. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı beraat kararı mahiyetinde değildir, fiil suç teşkil etmesine rağmen faile belli nedenlerle ceza verilmemesi sonucunu doğruran nihai bir karardır.

Etkin pişmanlık ne zamana kadar?

Soruşturma başladıktan sonra etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen fail, bu iradesini en geç “hüküm verilinceye kadar” ortaya koymalıdır[23].

Göreve iade edilenler tazminat davası açabilir mi?

Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz.” hükmü yer almaktadır. Şu kadar ki bu madde kapsamında göreve iade olanların tazminat talebinde bulunma hakkı engellenmiştir.