Uzman Not Defteri

Fosfor yüksekliği nedenleri

Fosfor yüksek olursa ne olur?

Fosfor yüksekliğinde böbrek fonksiyonları daha düşük çalışıyor. Kanda fosforun birikmesi sonucunda kemiklerinizden kalsiyum çekiliyor. Kan damarlarında, akciğerlerde, kalpte kalsiyum birikmesine yol açıyor. Kardiyovasküler hastalık, damar kireçlenmesi, kalp krizi, felç veya ölük riskini artırıyor.

Fosforu düşürmek için ne yapmalı?

Balık(özellikleküçük balıklar), kabak, ay çekirdeği, badem, fındık, ceviz, barbunya, börülce, kurufasulye, kuru bamya nohut, mecimek, bulgur, bakla, kaşar peyniri, beyazpeynir, karaciger, neskafe, kakao ve tahin.

Fosfor yüksekliği kaç olmalı?

– 9 ile 18 yaş arası kişilerde oran 1250 mg/gün olması gerekir. – 19 yaş ve daha üstü kişilerde bu oran 700 mg/gün olması gerekir. – 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir. – 19 yaş ve üzeri hamile ve emzikli kişilerde 700 mg/gün olması gerekir.

Kan tahlili fosfor nedir?

P-fosfor testi, insan vücudunda bulunan fosforun düşüklüğü ve yüksekliğini ölçmeye yarayan olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda en fazla bulunan mineral kalsiyumdur. Daha sonrasında ise fosfor gelir. Fosfor insan vücudunda çok fazla ihtiyaç duyulan mineraldir.

Fosforu ne yükseltir?

Yüksek fosforlu gıdalar

  • Süt, yoğurt.
  • İşlenmiş peynir.
  • Yumurta.
  • Dondurma, çikolata, kurutulmuş meyve.
  • Tam tahıllar, mısır ekmeği, kepekli pirinç
  • Fasulye gibi baklagiller.
  • Fındık, badem gibi kuruyemişler.
  • Ayçiçeği gibi yağlı tohumlar.

Fosfor en çok nerelerde kullanılır?

Fosforun en yaygın kullanım alanı gübre sanayiidir. Ayrıca belirli özelliklere sahip cam ve porselen yapımında da kullanılır. Canlılarda DNA ve RNA'nın yapısında bulunur. Ayrıca canlılarda enerji transferinin gerçekleşmesini sağlayan ATP (adenozin trifosfat) molekülünün temel bileşenidir.

Kanda fosfor neden düşer?

Fosforun seviyesinin düşmesi belli başlı etkenlerden dolayı meydana gelir. Bunlar; Mineral dengesizlikleri; kanda yer alan potasyum, sodyum ve kalsiyum tarzındaki elektrolitler insanlar için hayati görev taşır. Kalsiyum fazlalığı, magnezyum dengesizlikleri ve D vitamini eksikleri fosforun değerinde düşme yapar.