Uzman Not Defteri

Kaburga kemiği çıkığı

Kaburga çıkığı nasıl anlaşılır?

Kaburga kırıklarının en kolay anlaşılma yöntemi ise o bölgedeki ağrıdır. Hasta gerçekten nefes alıp verirken zorluk çeker, çoğu zaman eliyle kırılan kaburgasına baskı yaparak hareketlerini azaltmaya çalışır. Bu şekilde göğüs kafesi açılıp kapandıkça kırık uçları hareket eder, birbirine sürtünür ağrı yapar.

Kaburga kemiği çatlağı nasıl anlaşılır?

En önemli belirtisi kırık olan tarafta özellikle, nefes alıp vermekle gelişen şiddetli ağrıdır. Bazı kırıklarda kırık üzerine dokunulduğunda ağrı ve çıtırtı hissi alınabilir.

Kaburga kemik çıkıntısına hangi doktor bakar?

Darbe kaynaklı bir kaburga ağrınız varsa hastanelerin Ortopedi ve Nöroloji kliniğine başvurmanız faydalı olabilir. Ancak ağrının nedenini bilmiyorsanız yine hastanelerin dahiliye polikiniklerine başvurmanız gerekir.

Kaburga kemiği çıkıntısı neden olur?

Pektus Karinatum Göğüs duvarı gelişirken kaburga kemiklerini göğüs kemiğine bağlayan kıkırdaklar normalde düz eklem yapar. Eğer kıkırdak anormal olarak büyürse kaburga kemiklerinin göğüs kemiğine tutunduğu yerler birbirinden farklı uzunlukta olur ve göğüs dışa doğru çıkıntı yapabilir (pektus karinatum).

Kaburgası kalın olmak ne demek?

Bitlis halk ağzında kendini beğenmiş, çevresindekilerle samimi olmak is- temeyen, herkesin beğendiği şeye dudak büken kimsenin sıfatı kaburğesi kalin'dir. Kaburgası kalın, toplumca kabul görmeyen kimsenin sıfatı olarak yazı diline mal edilebilir.

Kaburga çatlağı ağrı yapar mı?

Genel olarak kaburga üzerinde meydana gelen sorunlar çatlak olarak ön plana çıkar. Ağrı yaratmasına rağmen kaburga çatlakları kaburga kırığı kadar ciddi bir durum teşkil etmez. Ancak kemik kırıkları akciğer ile beraber kan damarlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir.

Çatlak olduğunu nasıl anlarız?

Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.