Uzman Not Defteri

Türkiye çöp ithal ediyor

Türkiye neden çöp ithal ediyor?

Avrupa'da en çok plastik üreten ikinci ülke olan Türkiye neden plastik ithal ediyor? Plastik çöp ticareti, dünya genelinde yaygın olarak gerçekleştirilen bir ticaret türü. … Türkiye bu çöpleri, geri dönüştürmesi daha az maliyetli diye satın alıyor. Çünkü Türkiye'nin kendi çöpü geri dönüşüme pek müsait değil.

Türkiyede toplanan çöpler ne oluyor?

Toplanan çöpler endüstri kuruluşlarına ya da çöp sahalarına götürülüyor. Endüstri kuruluşları geri dönüşümü yapılabilecek kağıt, cam, karton, plastik gibi atıkları alıyor. Çöp sahalarına gidenler ise evsel atık, tıbbi atık, tehlikeli atık vb. gibi bölümlere ayrılarak düzenli depolanıyor ya da imha ediliyor.

Hurda plastik ithalatı serbest mi?

Bunun üzerine bakanlık, plastik hurdaların Türkiye'ye girişinin tamamen yasaklanması için 18 Mayıs'ta Resmi Gazete'de tebliğ yayımlandı. Böylece polimer olarak bilinen plastik hurda ithalatının 2 Temmuz'dan itibaren tamamen yasaklanması kararlaştırıldı.

Türkiye çöp satın alıyor mu?

Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. 2019 yılında Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. Türkiye 2020 yılında da Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke oldu.

Atık ithalatı nedir?

Eurostat verilerine göre, Türkiye Avrupa'dan en çok atık 'ithal eden' ülke. İthalat ise bu bağlamda, yurt dışından mal ve hizmet satın almak anlamı dışında, atığın geri dönüştürülmesi (ya da ortadan kaldırılması) hizmetinin belirli bir bedel karşılığında satılması anlamına geliyor.

Türkiye’de plastik geri dönüşüm potansiyeli nedir?

Bu kapsamda, Türkiye'nin halihazırda yıllık geri dönüşümünü gerçekleştirdiği plastik atık miktarı 1,1 milyon tonu buluyor. Cirosu 1 milyar doları bulan ve 350 bin kişiyi istihdam eden sektörde 1.300 işletme faaliyet gösteriyor.

Plastik atıklar nereye gidiyor?

Plastik atıklar bazı ülkelerde ayrı geri dönüşüm kutularında toplanarak atılıyor. Fakat bazı ülkeler kağıt, cam, metal ve plastikleri aynı kutularda topluyor ve geri dönüşüm için diğer ülkelere karışık bir şekilde gönderiyor.