Uzman Not Defteri

Iş görme sözleşmeleri

ÖZETİ: İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.

Iş görme sözleşmeleri nelerdir?

Bilindiği üzere; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun Hizmet Sözleşmeleri bölümü 393. Maddesinde hizmet sözleşmeleri; “Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Iş görme sözleşmeleri kaça ayrılır?

İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

  • Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi. …
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi. …
  • Tam Zamanlı İş Sözleşmesi. …
  • Yarı (Kısmi) Zamanlı İş Sözleşmesi. …
  • Çağrı Üzerine Çalışma Esasına Dayanan Sözleşme. …
  • Uzaktan Çalışma Esasına Dayanan Sözleşme. …
  • Deneme Süreli İş Sözleşmesi. …
  • Takım İş Sözleşmesi.

İş sözleşmesi türleri nelerdir?

İş sözleşmeleri belirli veya belirsiz süreli yapılır. Bu sözleşmeler çalışma biçimleri bakımından tam süreli veya kısmî süreli yahut deneme süreli ya da diğer türde oluşturulabilir.” hükümleri yazılıdır.

Iş görme borcu doğuran sözleşmeler nedir?

İş görme borcu, iş sözleşmesinin asli unsurudur. Bu borç da kendi içinde ikiye ayrılır: İşçinin işi bizzat yapma borcu ve işi özenle yapma borcu. … Sözleşmenin yapılması esnasında işverenin kişiliği değil, işyeri ve esas alınmışsa, işyerinin devri gibi durumlar iş sözleşmesini sona erdirmez.

İş sözleşmesi unsurlari nelerdir?

Buna göre, iş sözleşmesinin üç unsuru vardır: * iş görme, * ücret ve * bağımlılık. İş görme unsurunun herhangi bir sınırı yoktur. Önemli olan, yapılan işin karşı taraf için ekonomik bir değer arz etmesidir.

Bağımlı iş görme sözleşmeleri nelerdir?

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. … Gerçek anlamda hukuki bağımlılık, işçinin işin yürütümüne ve işyerindeki davranışlarına ilişkin talimatlara uyma yükümlülüğünü üstlenmesi ile doğar.

Toplu iş sözleşmesinin çeşitleri nelerdir?

6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu”nun “Toplu iş sözleşmesinin kapsamı ve düzeyi” başlıklı 34'üncü maddesinde toplu iş sözleşmesi türleri olarak, “işyeri”, “işletme” ve “grup” toplu iş sözleşmeleri sayılmış ve bunlarla ilgili bazı düzenlemeler getirilmiştir.