Uzman Not Defteri

Türk parasını koruma 32 sayılı karar

32 sayili karar nedir?

11.08.1989 tarihli resmi gazete'de yayımlanan “türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karar”. – yolcuların beraberlerinde en çok 5.000,- abd doları karşılığı türk parasını yurt dışına çıkarmaları serbesttir. … – türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin ihracı serbesttir.

Türk parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar nedir?

) Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye'ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak, standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat Rejim, Karar ve Yönetmelikleri uygulanmaz.

32 sayılı karar yürürlükte mi?

MADDE 17 – (1) 9/2/2007 tarih ve 26429 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2007-32/33 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu Nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisince 20 Şubat 1930 tarihinde kabul edilen, 25 Şubat 1930 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve hükümete ulusal paranın değerindeki dalgalanmayı engelleme yönünde cezai nitelikte yaptırımlarla desteklenen düzenleyici karar alma yetkisi tanıyan kanundur.

32 sayili karar çerçevesinde ülkemizdeki kambiyo mevzuatı nedir?

Türkiye'de kambiyo mevzuatını, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Merkez Bankası genelgeleri oluşturmaktadır. … Yolcuların beraberlerinde en çok 5.000 ABD Doları karşılığı Türk parasını yurt dışına çıkarmaları serbesttir. Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin ihracı serbesttir.

Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler nelerdir?

Keza, yukarıdaki düzenlemelerde geçen “Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler”; Türk parası ile ödemede bulunmayı sağlayan ticari ve adi senetler, kredi mektubu, kredi kartı, seyahat çekleri, havale, mektup gibi her türlü belge ve vasıtaları, “Efektif”; Banknot şeklindeki bütün yabancı ülkeler paralarını, “Döviz ( …

Cezai şart döviz olabilir mi?

Örneğin, dövizle yapı- lamayacak bir sözleşmede ABD Doları cinsinden cezai şart karar- laştırılmaz. Dövizle yapılamayan sözleşmele- re bağlı olarak düzenlenecek bono ve çek gibi kıymetli evraklarda yer alan bedellerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belir- lenmesi mümkün değildir.